Šaljite nam Vaše tekstove

Studentski poslovi


Za one koji su tek ušli u svijet studentskih poslova i za one koji već imaju radni staž, a imaju još neke nerazjašnjene dileme i probleme, priredili smo nekoliko informacija za koje se nadamo da će pomoći u boljem snalaženju (te da će uspjeti povećati skromni studentski budžet).

Prvo: kako naći posao?
Uz pomoć blažene nam tehnologije, a tu mislimo na Internet, put je lagan.
Ako vam ne pomogne naš

postoji nekoliko stranica koje već i ptičice na grani pjevaju: www.moj-posao.net i www.posao.hr . Slabije je znana www.posao-plus.com , a odnedavno postoji i www.hocuposao.com . Doduše, posao možete tražiti i preko raznih oglasnika i preko stranica studentskog centra navedenih malo niže.
Najnoviji pokrenuti projekt, baš za studente, nalazi se na stranicama
www.mojprviposao.net . Prilagođen je traženju prvih studentskih poslova i studentske prakse. A želite li iskusiti rad u inozemnim dječjim kampovima, nacionalnim parkovima, restoranima, hotelima ili sličnim mjestima u Americi i Rusiji, ili obaviti stručnu praksu, kliknite na www.ccusa.com .


Udruga za razmjenu studenata IAESTE također je pokrenula projekt kojim želi pomoći zapošljavanje studenata i tek diplomiranih mladih ljudi www.zaposlime.net .
"ZaposliME" je neprofitni projekt od šireg javnog interesa čiji je primarni cilj povezivanje poslodavaca i mlade populacije više i visoke stručne spreme.
Osim navedenog, sa budućim poslodavcima unaprijed se možete povezati i preko BEST Career Centra - online baze životopisa koja omogućuje povezivanje europskih studenata i mladih europski orijentiranih inženjera željnih međunarodne karijere s kompanijama:
http://minerva.best.eu.org/index.jsp


Drugo: našli ste posao i što sada?
Budući da ste studenti (redovni!!) trebate posrednika pri zapošljavanju koji vas zastupa i odgovara da se poslodavčeve obveze prema vama isplate.
U Hrvatskoj, prema pravilniku iz 1996. pravo posredovanja pri zapošljavanju imaju Studentski centri pojedinih Sveučilišta u Hrvatskoj – u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku.

Sveučilište u Zagrebu:
- Studentski centar u Zagrebu: Savska 25 (www.sczg.hr)
- Studentski centar u Varaždinu: Trg bana Jelačića 4(
www.scvz.hr)

Sveučilište u Splitu:
- Studentski centar u Splitu: Livanjska 5/II (
www.scst.hr)
- Studentski centar u Zadru – adresa Sveučilišta u Zadru
Mihovila Pavlinovića bb (
www.unizd.hr)
- Studentski centar u Šibeniku:
www.scsi.hr
- Studentski centar u Dubrovniku: kontakt informacije nepoznate

Sveučilište u Rijeci:
- Studentski centar u Rijeci: Kružna ulica 8A

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku:
- Studentski centar u Osijeku: Istarska 5 (
www.stucos.hr)
- Studentski centar u Slavonskom brodu: M. Mesića 1

Od 2001. godine na popisu se nalazi i Studentski centar Karlovac koji se može naći u Zagrebu u Mihanovićevoj ulici (preko puta Botaničkog vrta). A od te iste godine usluge posredovanja smije nuditi i Hrvatski ferijalni i hostelski savez o čemu više možete doznati na stranicama www.hfsh.hr .

Treće: kada se odlučite za posrednika, što slijedi?
Učlanite se kod posrednika - za to vam treba index i potvrda s fakulteta da ste redovni student.
Kada imate člansku iskaznicu i nađen posao sklapate ugovor o djelu koji vam izdaje posrednik, a koji ispunjava poslodavac. Na osnovu ugovora isplaćuje vam se honorar. Naknade za posredovanje ne smiju iznositi više od 12% iznosa honorara, a naplaćuju se samo od poslodavca. Vaša zarada oslobođena je poreza na dohodak.


Želimo Vam uspješan rad i dobru zaradu!