Osmeh je često razlog zbog kog se postaje nesiguran u sebe: onda kada se jave problemi sa zubima, zaista se čovek može retko osmehivati. Ako je to i Vaš slučaj, vreme je da sve svoje probleme rešite uz fasete i nasmejani krenete u bolje sutra.


25.03.2021

Osmeh je često razlog zbog kog se postaje nesiguran u sebe: onda kada se jave problemi sa zubima, zaista se čovek može retko osmehivati. Ako je to i Vaš slučaj, vreme je da sve svoje probleme rešite uz fasete i nasmejani krenete u bolje sutra.

Kako se, tokom godina, zbog starenja i loših navika, javljaju problemi sa bojom zuba, ispostavlja se da tu izbeljivanje retko kad može da da željene rezultate, te na scenu stupaju fasete kao mnogo bolje rešenje. Isto važi i za sve ostale slučajeve: fasete se postavljaju i kada ste nezadovoljni oblikom ili veličinom, pa i razmakom zuba.

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete stavljaju se u svim navedenim slučajevima i za cilj imaju da pacijent ostane zadovoljan svojim osmehom. Kako su fasete ljuspice koje se postavljaju na prednji deo zuba – i to uglavnom prednjih zuba – tako one mogu sakriti zaista sve nedostatke koji se na zubu javljaju. 

Pre svega, fasete ovog tipa menjaju boju zuba, osim u slučajevima kada je nova boja duboko u gleđi. Takođe, ove fasete dobre su i za promenu oblika zuba, posebno u slučajevima kada pacijent od rođenja nije zadovoljan njihovom formom, mada kompozitne fasete priskaču u pomoć i onda kada je zub napukao ili promenio oblik zbog udarca ili drgue vrste traume.

Pritom, fasete uspešno rešavaju i poteškoću svih onih koji imaju problem sa razmaknutim zubima, jer se na ovaj način menjaju vidljive „rupe“ u njihovom rasporedu. U odnosu na izbeljivanje, koje se ne može raditi onda kada je zubna gleđ oštećena, fasete popunjavaju i praznine u zubnoj gleđi, te se ispostavljaju kao višestruko korisne.

Keramičke fasete

Za razliku od kompozitnih, keramičke fasete imaju tu prednost što su dugotrajnije, ali je njihova glavna „mana“ – ako se to uopšte može nazvati manom – u tome što podrazumevaju nekoliko odlazaka kod stomatologa, kako bi se dobro pričvrstile. I one pokrivaju i rešavaju iste probleme kao i kompozitne fasete, s tom razlikom što se prave od druge vrste materijala i sličnije su pravom, prirodnom izgledu zuba.

Kada nije dozvoljeno staviti fasete?

Morate imati na umu da fasete nije uvek dozvoljeno stavljati, te da se najpre mora ispitati stanje usne duplje kako bi se ovaj korak preduzeo. Pre nego što se postave fasete bilo kog tipa, mora se proveriti nema li u ustima karijesa – u tom slučaju se ovaj proces ne sprovodi. Takođe, vodi se računa i o položaju zuba, te se fasete ne stavljaju onda kada jedan zub prelazi preko drugog, inače bi brzo pucale pod pritiskom. Isto važi i onda kada pacijent u snu škrguće zubima, kao i kakav mu je zagrižaj.

Svi ovi uslovi nisu odgovarajući za fasete, te se pre njihovog postavljanja morate konsultovati sa stomatologom.

Fasete – cena

 Zubar će oceniti i koje fasete su najpogodnije za kog pacijenta, jer su takve odluke individualne i zavise od navedenih faktora, te nisu iste i jednake za sve probleme ni za sve kategorije zuba. Takođe, to će odrediti i cenu koju će imati fasete: keramičke su skuplje zbog materijala od kog se prave, ali i dugotrajnije, dok su kompozitne mahom jeftinije. 

Zakažite pregled