Kako vrijeme prolazi, tijelo prirodno ulazi u fazu starenja. Prvo što primijetimo u ovom procesu je koža. Kako je vaše lice izravno izloženo vanjskim čimbenicima suncu, vjetru, niskim temperaturama, ali i životnim navikama kao što su prekomjerna konzumacija alkohola, cigareta, brza i loša prehrana, nedostatak sna, umor, ali i stres, bolest i pretjerana briga, vaš stil života upravo ocrtava u tzv. fine linije oko očiju, usta, kao i na čelu, koje se potom produbljuju u obliku bora.

22.03.2022

Osim toga, koža s vremenom gubi elastičnost, pigmentaciju i više nije glatka kao prije. Ove promjene su najizraženije na području gdje je koža najtanja i najosjetljivija, a to je područje oko očiju. Mišići kapaka se opuštaju i padaju preko očiju, pa izgled gubi oblik, a vi izgledate stalno umorno. Istom učinku pridonose i vrećice ispod očiju.

Iz tih razloga većina žena, ali i muškaraca različitih dobnih skupina, rješenje pronalazi u estetskim konzultacijama i korekcijama. Očni kapci zatezanje i oblikovanje obavlja se uglavnom kirurškim zahvatom i laserom, a koji će zahvat biti primijenjen ovisi o više čimbenika iu dogovoru s liječnicima.


Kako se izvode postupci zatezanja kapaka?


Zatezanje kapaka podrazumijeva uklanjanje viška kože iznad ili ispod očiju, kao i njihovo oblikovanje i podizanje. Kirurški zahvat zatezanja kapaka ili blefaroplastike, prije bilo kakve intervencije, uključuje detaljnu procjenu stanja kože, masnog i mišićnog tkiva, fizionomije lica, položaja obrva i prethodnog spuštanja kapaka.

Zahvat se obično izvodi u lokalnoj anesteziji i traje između jednog i dva sata. Višak kože i masnog tkiva se podiže i zateže, a ako se radi o zahvatu donjih kapaka, uklanjaju se kapci. Rezovi se obično rade na mjestima gdje su najmanje uočljivi – ispod trepavica ili na pregibima kapaka.

Zatezanje kapaka može se obaviti i uz pomoć lasera koji se također koriste za izradu rezova, kao i zatezanje kože.


Može li operacija kapaka utjecati na pojavu infekcija, praćenih crvenilom očiju i drugim simptomima?


Blefaroplastika je siguran zahvat čije su komplikacije rijetke. Nakon operacije javlja se oteklina koja obično traje oko pet do šest dana. Uz oteklinu mogu nastati i modrice koje obično nestaju povlačenjem otekline. Liječnik će Vam preporučiti hladne obloge, a sve je popraćeno kontrolom i skidanjem šava, ako oporavak teče kako treba.

Crvenilo oka, kao i suhe i nadražene oči nisu česti simptomi koji se javljaju pri zatezanju kapaka, ali se mogu javiti ako pacijent trlja oči rukama tijekom perioda oporavka. Tada se mogu pronaći različite vrste očnih infekcija, pa se u tim slučajevima treba što prije javiti liječniku.

Crvenilo oka može biti simptom raznih očnih stanja, uključujući konjunktivitis, alergije, upalu očnih kapaka ili kapaka, upale kapaka, razne ozljede oka, ali i utjecaj vanjskog okruženja na oči (prašina, trljanje očiju, dugotrajan rad na računalu , nošenje leća i njihovo nedovoljno čišćenje, neuklanjanje šminke i sl.).

Najvažnije je odabrati uglednog i pouzdanog estetskog kirurga, koji će prije zahvata obaviti sve potrebne analize. Poslušajte i pridržavajte se savjeta liječnika tijekom oporavka i vrlo brzo ćete biti zadovoljni svojim rezultatima.

Zakažite pregled