Poznato je da je poznata espresso kavana Italija. Zato ne čudi što su u ne tako davnim vremenima naši roditelji imali priliku jednostavno otići u grad Trst u Italiji, probati poznati espresso u zemlji u kojoj ovo piće potječe i iz koje se na kraju proširio svijet.


24.06.2021

Poznato je da je poznata espresso kavana Italija. Zato ne čudi što su u ne tako davnim vremenima naši roditelji imali priliku jednostavno otići u grad Trst u Italiji, probati poznati espresso u zemlji u kojoj ovo piće potječe i iz koje se na kraju proširio svijet.

A onda je ta kava uspjela postati poznata i izvan granica zemlje u kojoj je napravljena. Danas je sasvim uobičajeno da gotovo svaki kafić ima espresso aparat, kao i mnoga vrlo ukusna pića, koja se pripremaju na isti način, odnosno kojima je osnova espresso kava.

Naravno, kafe aparati su važni, ali također je vrlo važno da i sama kava bude kvalitetna i da je barmen zna kako je treba pripremiti na odgovarajući način.


Kratka povijest espressa

Tijekom postojanja nekadašnje Venecije, odnosno Venecije, trgovina je bila izuzetno razvijena. Upravo je tako kava stigla na tlo današnje Italije.

Poznata je činjenica da je u prvoj polovici 17. stoljeća, točnije 1645. godine, u Veneciji službeno otvorena prva kavana na teritoriju cijele Europe. Točnije, ono što se u to vrijeme moglo smatrati kafićem.

Početkom 20. stoljeća espresso se proizvodio u Italiji. Smatra se da je prvi espresso aparat stvoren na samom početku tog stoljeća, tj. 1901. godine, a njegov je tvorac Luigi Bezera.

Na temelju svojih planova, Pavoni je stvorio prvi kafe aparat četiri godine kasnije, 1905. godine. Bila je to serijska proizvodnja espresso aparata, što je pridonijelo širenju ove kave po cijelom svijetu.

Inače, espresso je vrsta napitka, što znači da se pravi propuštanjem vruće vode pod tlakom kroz mljevenu kavu.

Uglavnom je to napitak koji je gušći od obične ili turske kave, a puno je koncentriraniji. Ako je kafe aparat dobro očišćen i kvalitetan, kao i upotrijebljena kava, piće će na vrhu imati finu kremastu pjenu.

Glavna razlika između espressa i obične kave povezana je s gustoćom, odnosno koncentracijom kave u napitku. Naravno, način pripreme također se značajno razlikuje.


Kafe aparati su vrlo važni

Iako je važno znati kakva se kava koristi za pripremu ovog napitka,kafe aparati igraju posebno važnu ulogu. Naime, ako je aparat lošije kvalitete ili ako se osoblje određenog kafića ne pobrine da se aparat za kavu redovito čisti na pravilan način, velika je vjerojatnost da će kava koja iz njega izlazi biti lošije kvalitete.

S druge strane, ljubitelji espresso kave vrlo dobro znaju brinu li se u određenom kafiću o kvaliteti kave, na temelju njenog okusa. Obično nešto manje iskusno osoblje kafića smatra da je dovoljno samo pustiti toplu vodu kako bi izašle čestice kave koje su ostale u šupljinama stroja. Međutim, oni iskusniji i koji znaju koliko su kafe aparati i njegovo čišćenje važni za kvalitetu kave i kako će se o njemu brinuti.

Danas na tržištu postoje čak i kafe aparati koji su prikladni za upotrebu kod kuće. No, mnogima je posebno zadovoljstvo popiti espresso kavu u svom omiljenom kafiću.

Zakažite pregled