U našoj zemlji nošenje i posedovanje nakita je deo svakodnevnice. Statistika kaže da ga više nose žene nego muškarci, ali da postoje različiti modeli koje oba pola mogu kupiti i nositi. Samim tim on oduvek predstavlja idealnu opciju kada je darivanje u pitanju i kada je potrebno kupiti poklon dragoj osobi u posebnim prilikama. 

01.02.2024

Osim burmi i vereničkog prstenja koje se kod nas često nosi, popularne su i minđuše kod žena, ogrlice ali i narukvice, posebno srebrne. 

One se danas mogu naći u raznim varijacijama i razlikuju se u odnosu na brend, veličinu, materijal od kojeg su napravljene, u odnosu na razne detalje, priveske, širinu, način kopčanja ali i od namene – za decu, žene i muškarce.

Veoma su popularne i zato smo za vas u nastavku teksta izdvojili nekoliko najpopularnijih modela današnjice. 

Srebrne narukvice sa priveskom 

Ako bismo u obzir uzeli odnos cene i kvaliteta, model sam po sebi, uklopivost sa drugim odevnim predmetima i komadima nakita, lakoću održavanja, dugotrajnost i mogućnosti kupovine onda prvo mesto u odnosu na sve to svakako zauzimaju srebrne narukvice. 

One se mogu kupiti u gotovo svakoj radnji koja se bavi prodajom nakita, mogu se naći i u online shop-ovima i na različitim profilima na društvenim mrežama. 

Srebrne narukvice su obično takve da omogućavaju beskrajne načine kombinovanja, kvalitetne su i dugotrajne. Mogu imati razne vrste privezaka koji simbolizuju neko osećanje, predmet ili želju. 

Predstavljaju idealan nakit za svaki dan, a uz metalne narukvice satova srebrne narukvice se idealno uklapaju. Mogu biti čvrste ili savitljive, manje ili masivnije. 

Treba voditi računa o njihovom svakodnevnom i periodničnom održavanju kako bi srebrne narukvice sačuvale svojoj sjaj i lepotu. Zato treba izbegavati da dođu u kontakt sa hemijskim rastvorima i supstancama, lakovima i parfemima. A trebalo bi da se nabavi i takozvana krpica za srebro koja je odlična za periodnična održavanja.  

Pleteni modeli su sada u trendu

Na rukama mališana možete primetiti niz raznobojnih komada koji krase njihov zglob ruke, a koje su verovatno sami ispleli. Danas se za to najčešće koriste male gumene gumice i kombinovanje boja je beskrajno. 

Njihova prednost ogleda se u tome što ih svako može sam napraviti što im svakako daje neku posebnu čar. 

Može se krenuti od najjednostavnije varijente pletenja sa koncem u dve boje koji se upliću naizmenično. A oni koji tu praksu uvežbaju može se ubaciti i više boja. Oni manje vešti za svoj rad mogu koristiti kartonski šablon koji će pomoći da se nižu novi komadi iz minuta u minut.

Osim konca i gumica za pletenje mogu se koristiti i ukrasne trake, pertle i drugi materijali na koje se mogu nizati i razni dodaci poput perlica i privezaka. 

Biserni modeli su odraz elegancije i prefinjenosti

Svakako skuplji u odnosu na prethodna dva modela, biserni nakit je nešto što ima tradiciju i nešto tako posebno i jedinstveno da se ne može uporediti ni sa čim. 

Zglob ruke može krasiti jednobojna klasična biserna narukvica sa belim biserima koja je svima i prava asocijacija, ali se i tu mogu naći i razne druge varijacije. 

Sada je popularno kombinovanje više boja bisera, a posebnu pažnju privlače modeli roze boje.

Sa njima treba biti pažljiv kada je kombinovanje u pitanju, bilo da je reč o odevnoj kombinaciji ili drugim komadima nakita. Same po sebi vrlo su efektne i prefinje i treba im dozvoliti da fokus bude na njima i da budu u centru pažnje. 

Komadi napravljeni filigran tehnikom

Jedan od tradicionalnih načina izrade nakita koji se vekovima unazad koristi jeste filigran tehnika koja predstavlja jednu od najlepših kada je u pitanju obrada metala u ove svrhe. 

Za izradu takvih komada koristi se srebrna, zlatna ili najređe bakarna žica koja je tanja i koja omogućava da se kombinuju različiti motivi. Te niti potrebno je savijati i upletati te međusobno vezivati tako da formiraju složeni motiv, poput cvetova, krugova, geometrijskih šara, koji kao ukrasni detalji deluju nesvakidašnje. 

Treba napomuniti da se filigranski zanat nalazi na listi nematerijalog kulturnog nasleđa, te ne čudi što su upravo takvi komadi izabrani za jedne od najpopularnijih i kada je ukrašavanje zloga ruke u pitanju. 

Najčešće je reč o ručno pravljenim komadima koji mogu biti savršen i jednistven poklon dragoj osobi kojoj želite da pokažete zahvalnost i ljubav. 

Moderni modeli sa končićem i priveskom 

Podesive narukvice koje su napravljene od crvenog končića i srebrnog ili zlatnog priveska veoma su danas popularne kako među decom i mladima, tako i među starijom populacijom. 

Zbog svoje jednostavnosti ali i simbolike (u našem narodu se veruje da crveni konac oko ruke treba nositi protiv uroka), te mogućnosti za stavljanje raznih privezaka predstavljaju jedan od popularnih modela. 

Boja konca može biti i drugačija kao što se i simboli na privesku mogu razlikovati – avion, anđeo, dečak, devojčica, detelina, infinity znak, krila, krstić, krug, kruna, leptir itd. 

Mladi vole da ih nose i veoma su popoularne kao vid poklona u raznim prilikama. 


Zakažite pregled