Prije više od stotinu godina, kada je izumljen recept, tajnu kako se pravi cappuccino znali su samo školovani majstori za pripremu napitaka od kave. Oni su jedini znali rukovati glomaznim aparatima za espresso koji su se mogli naći samo u kafićima i restoranima. Zbog toga je ovo piće dugo vremena bilo rezervirano za pripadnike viših slojeva koji su si mogli priuštiti odlazak u restoran.

S vremenom su aparati za kavu postali znatno manji, počeli su se proizvoditi i oni za kućnu upotrebu, no znanje o tome kako napraviti cappuccino i dalje je pripadalo isključivo baristima.


Malo povijesti cappuccina

U 17. i 18. stoljeću diljem Europe pila se kava koja je bila vrlo slična onoj koju danas nazivamo "turskom" ili "domaćom", a koja se i danas pije na Balkanu i Bliskom istoku. Kasnije se kava počela filtrirati i postala daleko popularnija. Pravi cappuccino, koji podsjeća na današnje piće, a koji je stekao popularnost u cijelom svijetu, najveću je popularnost doživio u Beču. Zvao se "Kapuziner" i posluživali su ga u bečkim krčmama. Povijesni izvori koji spominju ovo piće nazivaju ga kavom s vrhnjem i šećerom. Neki izvori spominju i začine koji se stavljaju u ovu kavu. Međutim, pravi cappuccino izumljen je u Italiji početkom 20. stoljeća, otprilike u isto vrijeme kada i aparat za espresso.

Novu renesansu ovaj pravi cappuccino doživio je nakon Drugog svjetskog rata. Tada je nastao napitak koji je imao današnje omjere espresso kave, mlijeka na pari i pjene ili vrhnja. Treba napomenuti da je od začina koji su se stavljali preko pjene ili vrhnja korišten samo cimet ili malo naribane čokolade. Od osamdesetih godina prošlog stoljeća ovaj napitak od kave doživio je svjetsku popularnost i od tada je omiljeno piće svih koji žele uživati u blagoj kavi. Njegovoj popularnosti pridonijela je i činjenica da je ovaj napitak puno veći od klasičnog espressa pa se u njemu može uživati puno duže.Recept za cappuccino

Prije nego što vam kažemo kako se pravi cappuccino, treba naglasiti da vam je za pripremu ovog napitka potreban aparat za espresso kavu, pjenilica za mlijeko i velika, debela šalica koja može dugo zadržati toplinu. Skuhajte jedan espresso, najbolje 40 mililitara. Sa strane ispariti 125 mililitara mlijeka. Najbolje bi bilo da postignete omjer pjene i zagrijanog mlijeka 50:50. Mlijeko i pjenu ulijte u šalicu, dodajte šećera ako želite i pospite malo cimeta ili čokolade preko pjene.


Kako napraviti cappuccino bez aparata?

Mnogi ljubitelji ovog napitka nemaju aparate za kavu niti mlijeko za kuhanje na pari pa u njemu moraju uživati isključivo u kafićima. No, možemo vam otkriti tajnu kako napraviti cappuccino kod kuće bez ikakvih aparata. Morate skuhati espresso kavu, što znači da koristite instant kavu koju ćete preliti vrućom vodom. U posebnoj posudi zagrijte mlijeko gotovo do vrenja. Zatim ga treba umutiti da se stvori pjena. Najbolje bi bilo mlijeko umutiti nes aparatom za kavu. Kada pomiješate mlijeko i kavu, po vrhu pospite malo cimeta. Ako pripremite cappuccino na ovaj način, moći ćete uživati u omiljenom piću i kod kuće.30.11.2022

Prije više od stotinu godina, kada je izumljen recept, tajnu kako se pravi cappuccino znali su samo školovani majstori za pripremu napitaka od kave.

Zakažite pregled